RANE IZ RANOG DETINJSTVA I NJIHOV UTICAJ NA PSIHO-FIZIČKE DISFUNKCIJE

Oslobodite se rana, oslobodite se življenja tuđeg života

Emocionalne rane nastaju u ranom detinjstvu, odnosno  od rođenja do sedme godine života, dok se ne oformi tipologija karaktera ličnosti.

Skoro svakodnevno se u toku života dogodi da probudimo te rane,te  nesvesno stavljamo određene psihološke maske. Što je rana veća, imamo potrebu da maskiramo našu pravu prirodu. Važno je, međutim, razumeti da rane nasleđujemo od roditelja, tako da nam se često dešava da jednim delom živimo tuđe, odnosno njihove živote.

Postoje nekoliko vrsta rana, a ovde ćemo, ukratko, pomenuti samo neke od njih.

Fizički izgled otkiva vrstu emocionalne rane, zavisno od toga da li je osoba niska, pogrbljena, da li ima tužan pogled, zavodljiv, višak kilograma, okruglu glavu,sve to otkriva vrstu rane. Svaka rana ima svoju vrstu ponašanja. Zavisno od emocionalnih rana ljudi imaju predispozicije i ka određenim fizičkim oboljenjima.

Kod rane poniženja, na primer, osoba ima osećaj tereta i vrlo često se javlja bol u ramenima ili kičmi ali uvek imaju „teške noge“ i probleme sa venama.Takođe mogu imati i disfunkcije sa grlom, sa jetrom, sa štitnom žlezdom. S druge strane, ove osobe previše razmišljaju i brinu o drugima oko sebe a manje baš o sebi samima, otuda i njihova psiho maska-mazohist.

Gotovo uvek ove osobe imaju višak kilograma i teško da će im pomoći bilo kakva dijeta dok se ne „oslobode“ svoje rane. Njima se roditelji često mešaju u život, ali pre svega majka; ne znaju, prosto, kako da izađu iz začaranog kruga i da se “izvuku” iz takve kontrole.

Upravo zbog prisustva ove rane i same igraju ulogu “majke” svakome. Postavlja previše obaveza i zadataka samom sebi; svoje afektivne nedostatke kompenzuje sa hranom, stidi se erotsko-seksualnih momenata ali je vrlo senzualna.

Maksimalni strah: strah od slobode

Rana odbijanja (ili ne priznavanja),  koja je “prva životna rana” (stvara se od začeća do kraja prve godine života); radi se o deci kja nisu ili nisu dovoljno bila “željena“ u porodici; najklasičniji primer je kada roditelji priželjkuju muško dete, a rodi se žensko ili ako je majka  razmišljala da izvrši abortus ( u nekim slučajevima, kad otac sumnja u očinstvo).

Ne osećati pravo postajanja, “nisam ni trebao da se rodim”, “ne planirano” dete.

Te osobe imaju psiho-masku begunca, često beže od određenih životnih situacija, plaše se da ih rešavaju. Kao adolescenti  beže od kuće i iz kuće, često menjaju mesta borovka; bežati, međutim, od određenih situacija znači bežati od sebe.Roditelj od koga se nasledi ova rana je istog pola.

Oči sitne, sa eksprsivnošću straha i utiskom da  baš oko očiju postoji neka maska. Ove osobe su intelektualci, prolaze faze velike ljubavi do ekrtremne mržnje

Često vređaju sami sebe pred drugima i pred sobom; preferiraju samoću, smatraju da ih drugi ne razumeju. Problemi u intimnim, emocionalnim i seksualnim odnosima.

Maksimalni strah: panika

Predispozicije mogućih bolesti: dijarea, aritmija, tumori, alergije, povraćanja, dijabetis itd…

 Skinite masku

Rane se moraju isceliti, nije dobro da ih ne priznamo, ne prepoznamo, ne osvestimo (uz pomoć terapeuta) i da ih jednostavno guramo “pod tepih”. Izlečiti rane (pre svega primarnu), prekidamo „genetski lanac“ prenošenja (svojoj budućoj deci kao i malim bebama) ali isto tako možemo pomoći našem roditelju, pogotovo onom sa kojim imamo najtežu ranu, kako bi se i sam što lakše oslobodio svojih tegoba koje su mu rane prouzrokovale.

Pogrešno je reći da nas je neko učinio nesrećnim. Drugi ne mogu da nam donose sreću ili nesreću, sve je to u nama, a ne izvan nas. Zato je važno da osvestite svoje probeleme, da budete ono što jeste, a ne da živite tuđ život.

ONLINE ZAKAZIVANJE – zakažite vaš termin jednostavno i brzo. Vaš termin za pregled i tretman možete zakazati i putem telefona 065 30 00 723.