Pozovite nas! 📞 +381 65 30 00 723

Kako deluje osteopatija?

Osteopatija deluje putem ručne metode koju osteopata utvrđuje izvor tenzija i blokada u telu koje mogu uzrokovati bol, oslabljenu cirkulaciju, ograničenu i otežanu pokretljivost ili neke druge telesne disfunkcije.

Nakon toga, primjenjujući odgovarajuću tehniku, osteopata oslobađa tenzije u tkivu čime se poboljšava cirkulacija i pokretljivost a osteo-misicnih sistema i citavog organizma Osteopatski tretmani, spinalna dekompresija, terapeutska masaza, ozon-terapija (infiltracija) i sl., poželjno je koristiti u preventivne svrhe radi očuvanja zdravlja i poboljsanja kvaliteta života, zdravlje je prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (WHO), stanje potpunog fizičkog, mentalnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.

Razlika izmedju osteopatije i kiropraktike?

Osteopatija je metoda koja je vremenski nastala pre kiropraktike i u kojoj počivaju njeni koreni.

Iako obe metode pri tretmanu koriste manuelnu tehniku i holistički pristup, ipak se razlikuju u određenim važnim elementima a pre svega u tome sto je osteopatija “kompletnija” holisticka integrativna medicina.

Kiropraktika pre svega tretira koštano-mišićni sistem i otklanjanje bolova i disfunkcija odredjenog segmenta dok je osteopatija usmerena na organizam u celini, pronalazeći i odstranjujući uzroke koji su doveli do bolesti ili poteškoće, a ne samo tretirajući posledice.

Upravo zbog toga se često događa da se osteopatijom leče i razne respiratorne, gastrointestinalne i druge bolesti i poteškoće koje naizgled nisu usko povezane s kostima i zglobovima, što ujedno predstavlja i temeljnu razliku između ove dve metode.

Svakako najbitnija razlika je u tome sto osteopatija “namesta” i izmestene unutrasnje organe kao i traume kranilanih disfunkcija (na glavi); u tom smislu je vrlo dobra cranio-sacral therapy, pogotovo kod dece u pedijatrijskoj osteopatiji, koja se bavi balansom tecnosti likvor (liquido cefalo-rachidiano).

Kako izgleda osteopatski pregled i koliko traje?

Osteopatski tretman i pregled se uvek izvodi ručno, a tehnika koju osteopat primenjuje u konkretnom slučaju zavisi od delova tela koje je potrebno tretirati.

Svi testovi su takodje vezani za manuelnu medicinu radi odredjivanja tačne dijagnoze.

Strukturna osteopatija se primenjuje za tretiranje mišića, zglobova, ligamenata i kostiju, viscelarna ostepatija namenjena je tretiranju unutarnjih organa dok se kraniosakralna osteopatija koristi pri tretiranju glave, kokcigealne kosti (trtice), raznih konfliktnih emocionalnih situacija koje su ostale “nerešene”.

Šta očekivati od prvog pregleda osteopate?

Prilikom prve posete pacijent upoznaje osteopatu s razlozima dolaska, postojećim stanjem i celokupnom anamnezom koja predstavlja detaljne navode o bolesti, simptomima i vremenu trajanja problema.

Ukoliko se radi o bolnim stanjima, važan je što je moguće detaljniji opis bola, mesto na kojem se bol javlja, naznaka da li se bol širi i u kojim smerovima, u koje doba dana se javlja i sl. Navedene informacije važne su za određivanje dalje terapije.

Nakon toga sledi detaljan pregled tela, kako bi osteopata dobio opstu sliku stanja organizma i odredio prirodu i jačinu problema.

Mogu li se osteopatijom lečiti deca?

Svakako, sve vise je terapeuta osteopata koji se specijalizuju za tzv.pedijatrijsku osteopatiju; cak stavise je indikovana za novorodjancad posle 2-3 meseca zivota radi “elaboracije” post-partum traume( isto vazi i za majku).

Indikacije za primenu osteopatije kod dece su gastro-intestinalni problemi, poteškoće pri gutanju, nekontrolisani plač, povraćanje, nesanica, alergije, deformacija kostiju lobanje, iskrivljenja vrata,

problemi sa kicmom-skoljioza, kuka, kolena i stopala, mucanje, poremećaji u ponašanju, vrtoglavice i glavobolje, problemi sa besikom i drugih visceralnih organa itd.

Kako zakazati pregled?

Putem telefona, pozivom na broj +381 065 30 00 723

Putem e-maila na adresu: info@osteopatija.rs ili dragangelo@yahoo.it

Koliko traje osteopatski tretman?

Prvi prgled i terapija, cirka 40-50 minuta.

Svaki sledeći tretman, u proseku oko 30 minuta.