Pozovite nas! 📞 +381 65 30 00 723

SPECIFIČNOST I PREDNOST OSTEOPATIJE

Koje su prednosti osteopatije u odnosu na druge metode lečenja?

Ono sto zapravo vrsi distinkciju osteopatije od ostalih medicinskih tehnika, je cinjenica da je ona najkompletnija integrativna medicina bilo u dijagnostickom bilo u terapeutskom smislu.

Kad govorimo o ovim terminima ne mislim na razne laboratorijske i druge nalaze kao ni na lekove ili hirurske zahvate.

O tome ce brinuti lekari specijalisti, jer i sam osteopat ce traziti od pacijenta da ponese sve svoje nalaze, ali hocu da podsetim da je osteopatija pre svega manuelna medicina, te testovima i palpacijom terapeut utvrdjuje probleme na zglobovima, misicima, mobilnost i motilitet unutrasnjih organa, kako bi shvatio uzrok bolova koje pacijent ima a koji ne moraju biti tamo gde on oseca te bolove.

Ako se osvrnemo na koncepciju istocnjacke medicine, donekle modifikovane u zapadnom svetu, da je sinonim dobrog zdravlja zapravo balans takozvanog „trougla zdravlja“, shvaticemo da se osteopatija bazira na takvim principima.

Naime ako su komponente tog „trougla“ fizicka, biohemijska i psiho-emocionalna, onda imamo sve elemente da sagledamo jednog pacijenta kao posebnu svojstvenu osobu u njenoj integralnosti.

Objasnicemo sta to znaci; fizicka komponenta, su zapravo sve problemetike osteo-misicnog sistema i unutrasnjih organa, takozvane somatske disfunkcije.

Biohemijska komonenta se odnosi pre svega na ishranu, odnosno pravilnu i adekvatnu ishranu, dok je psihoemocionalna, kao sto i sama rec kaze, vezana za sve ono sto nam se dogadjalo od najranijeg detinjstva pa nadalje i nase emocionalne reakcije na te dogadjaje; ovo je najteza komponenta „trougla zdravlja“ i za dijagnostiku a posebno za terapije zato sto zahteva kompletnu saradnju pacijenta s terapeutom, njegovo poverenje i otvorenost.

Bol duse ce sigurno prouzrokovati i bolove u nekom delu tela, pocev od nase „najslabije tacke“ na primer kicma, zeludac, rame, jetra, i slicno.