Pozovite nas! ­čô× +381 65 30 00 723

kraniosakralna terapija

Šta je kraniosakralna terapija, kako delu i koji su efekti kraniosakralne terapije

To je ne┼żna, neinvazivna i efikasna metoda manuelnog le─Źenja, vrlo pogodna za bebe i decu kao i za odrasle. Dobila je ime po kranio (cranium-lobanja) i sakrum (sacrum-trti─Źna kost), a ovom terapijom se procenjuje stanje anatomskih komponenti glave (─Źula), pre svega kostiju lobanje i balans tecnosti likvora; ona je preventivnog i korektivnog karaktera.

Re─Ź je metodama vrlo suptilnog i laganog pritiska na kicmi i glavi s ciljem dovo─Ĺenja nervnog sistema u harmoniju

Laganim dodirima i pritiscima se poku┼íava uticati na kraniospinalnu te─Źnost, likvor, koja mo┼że biti uklje┼ítena u ki─Źmenom stubu zbog ┬áraznih trauma izazvanih padom, incidentom u saobracaju ili zbog op┼íte ┼żiv─Źane napetosti.

Ovom terapijom su┼żenja ┼żiv─Źanih prolaza mogu se ubla┼żiti, protok likvora pobolj┼íati, a ko┼ítane strukture dovesti u pravilan polo┼żaj.

Dr. John Upledger, koji je usavr┼íio ovu metodu, primetio je lagane pokrete mo┼żdanih membrana i nazvao ih kranio-sakralnim disanjem. Kranio-sakralna terapija zasniva se na pretpostavci da se kosti lobanje mogu pomerati, ┼íto je suprotno va┼że─çim klasicnim u─Źenjima u anatomiji.

Ova je terapija dobila ime po kostima koje zajedno s ki─Źmom okru┼żuju ┼żivce, dakle kostima lobanje (cranium) i trtice (sacruma). Mozak i ko┼ítana sr┼ż prekriveni su za┼ítitnim membranama koje stvaraju jedinstveni ÔÇťomota─ŹÔÇŁ kojom proti─Źe cerebrospinalna tek─Źnost, koja se proizvodi i reapsorbuje u lobanji.

Tako se stvara ritam koji se ┼íiri celim telom poputtalasa od glave,lobanje kroz ki─Źmu do perifernih delova tijela.

Psihološki i emocionalni aspekti problema

Krenuv┼íi od pretpostavke da mozak i ki─Źmena mo┼żdina reguli┼íu pokrete i telesne funkcije, probavni sistem, disanje, kardiovaskularni sistem, ritam sna i budnosti, sekreciju hormona i sl., terapeuti ove metode laganim manipulacijama mogu uticati na op┼íte psihofizi─Źko zdravlje.

Osteopate ┬átokom edukacije razvijaju osetljivost dodira kako bi mogli osetiti minimalne pokrete u telu ovog ÔÇťritma disanjaÔÇŁ te percepciju malih, jedva primetnih signala koji izra┼żavaju ono ┼íto se doga─Ĺa u unutra┼ínjim psiho somatsko emocionalnim strukturama pacijenta.

Svaka ┼żivotna situacija deluje na kranio-sakralni ritam stvaraju─çi u njemu asimetrije, restrikcije i promene. Zato osteopate┬á ne deluju samo na mi┼íi─çno-ko┼ítane elemente ve─ç rade i na psiholo┼íkom i emotivnom aspektu problema.

Iako ova terapija mo┼że delovati na veliki niz poreme─çaja, naju─Źinkovitijom se pokazala kod migrena, bolova u vratu i ki─Źmi, te┼íko─çama u neuro-motornim funkcijama, a svakako kod razli─Źite vrste stresova.