Pozovite nas! 📞 +381 65 30 00 723

nameštanje želuca - hijetalna hernija

Nameštanje želuca, kako nastaje želudačna kila, dijagnostika želuca osteopatijom i osteopatski tretman

NAMEŠTANJE ŽELUCA – HIJATALNA HERNIJA

Hernija jatalis ili želudačna kila u velikom broju slučajeva ne izaziva nikakve simptome, a na ovaj poremećaj može se posumnjati u slučaju da se jave znakovi refluksne bolesti – gorušica i vraćanje hrane, osećaja pritiska pod grudnom kosti nakon obroka, u ležećem položaju ili prilikom savijanja tela, kada se javljaju lupanje srca i aritmija.

Simptomi hijatalne hernije su bol u gornjem delu trbuha koji se širi u leđa pa zatim u ramena i dalje prema vratu, praćen otežanim disanjem, ponekad i gušenjem, može podsećati na simptome infarkta, što uplašenog pacijenta često dovodi kardiologu. Hijatalna hernija neretko je praćena podrigivanjem, mučninom i povraćanjem, a tegobe koje ukazuju da je bolest poprimila ozbiljniji tok jesu otežano gutanje hrane (pogotovo čvrste), osećaj sitosti već posle nekoliko zalogaja, bol u trbuhu ili iza grudne kosti.

KAKO NASTAJE ŽELUDAČNA KILA?

Hijatus hernija ili želudačna kila nastaje kada želudac probije u grudni koš kroz otvor na dijafragmi, na mestu gde jednjak iz grudnog koša prelazi u trbušnu duplju. U najvećem broju slučajeva javlja se povremeno ometajući normalnu funkciju jednjaka i početnog dela želuca, prvenstveno transport hrane, i sprečavanje vraćanja želudačnog sadržaja. Od ovog anatomskog poremećaja pati veliki broj ljudi starijih od pedeset godina, mada obolevaju i mlađe osobe, a češće se javlja želudacčna kila kod zžena i gojaznih osoba.

UZROCI

Najčešći uzroci hijatalne hernije su mehaničke prirode, kao sšto su iperkifoza, ipotonus, ptozis gastrika i gojaznost. Preveliko prisustvo ekstrogena i smanjenje progesterona može da smanji aktivnost ventriculum hiatium, klasični problemi u trudnoći i menopauzi.

Popuštanje tonusa muskulature dijafragme i smanjenje elastičnosti vezivnog tkiva prirodna su posledica starenja, ali nastaju i usled dugotrajno povišenog pritiska unutar trbušne duplje. Osim gore navedenih faktora, takodje doprinose oboljenju kakvo je želudačna kila i gojaznost (pogotovo ona koja uključuje dosta masnog tkiva u predelu stomaka), fizički napor, udarac u stomak, kašalj, povraćanje, tvrda stolica i naprezanje prilikom defekacije .

Vrlo je bitno, a često se dogadja, da se pacijenti žale otorinolaringologu zbog problema tipa laringitis, faringitis ili sinusi (naročito kod dece), gde se pojavljuje bol u grlu a svi su nalazi dobri; lekari ih ponekad pripisuju depresiji što često rezultira netačnim. Osteopata laganim manipolativnim tehnikama i relativno brzo rešava taj neprijatan problem.

DIJAGNOSTIKA ŽELUCA OSTEOPATIJOM

Osteopata ne upotrebljava instrumente prilikom dijagnostike, već jednostavno to čini testiranjima, ručnim palpiranjem.

Prvo se testira pokretljivost želuca, mobilitet i motilitet a zatim i pozicija.

Ovo je vrlo bitno znati jer prilikom tretmana-nameštanja je bitnija pokretljivost pa tek onda pozicija. To iz razloga što se želudac prvo mora dovesti u stanje pokretljivosti u svim fiziološkim ravnima kako bi se i sam lakše “vratio  u svoju poziciju”.

Dve su različite grupe disfunkcija želuca, mehanički i iritativni sindromi.

U prvom slučaju, funkcionalni sfinkter kardijasa je podložan tenziji i balansu sovra i sub iatalnih trakcionih sila, pa prilikom dizbalansa istih, aksijalna rotacija jednjaka, koji doprinosi okluziji kardijasa, ne reaguje korektno, pa dolazi do gastričnog refluksa.

Sovraiatalni pritisak i trakcija koju vrši abdomen na dijafragmu, praktično “usisavaju” želudac prema uvis, što dovodi do ozbiljne mogućnosti hijatalne hernije.

Iritativni sindrom disfunkcije želudca implicira sve vrste lezija gastrične sluzokozže, od jednostavnog gastritisa do čireva a kao posledica psihosomatskih, dijetetskih, infektivnih i hemijskih razloga.

VRSTE HERNIJA

Ima nekoliko vrsti hijatalne hernije, ali je najrasprostranjenija takozvana klizna hijatalna hernija, karakteriše je povremeno probijanje želuca u grudni koš kroz otvor na dijafragmi. Ovo je najčešći oblik želudačne kile i javlja se u 95% slučajeva.

KAKO SE LEČI HIJATALNA HERNIJA OSTEOPATIJOM

Posle testova i dijagnoze, osteopata vrši manuelne manipolstivne tehnike u cilju balansiranja funkcionalnosti želuca i okolnih struktura.

Upotrebiće adekvatne tehnike koje se dele na direktne, indirektne, induktivne i kombinovane.

Za probleme sa želucem nije dovoljno samo njega tretirati već i fiksacije vertebri dorzalnog trakta, pogotovo D6, kao i artikulacije kosto-vertebralnog segmenta u torakalnom delu.

HIJATUS HERNIJA DIJETA

Osteopata će vam dati tačne indikacije oko dijete, odnosno šta smete a šta ne smete jesti za koji mesec, kao i vežbe i ponašanje kojeg se treba držati tokom lečenja.

Prva mera sa kojom se treba lečiti želudačna kila je svakako sprovođenje specifičnog, rigoroznog dijetetskog režima, koji u kombinaciji s redukcijom telesne težine kod velikog broja bolesnika dovodi do znatnog poboljšanja zdravstvenog stanja.

Ne bi se smela nositi tesna odeća niti da savijate gornji deo tela prema napred (zapertlavanje cipela).