Pozovite nas! 📞 +381 65 30 00 723

nameštanje kokcigealne kosti

Kako osteopatija rešava probleme kokcigealne (trtične) kosti

Tretmani trtične kosti (kokcis)

Većinu bolova u kokciksu (trice) ne uključuje samo ovu kost, već celokupno karlično dno.

Dno karlice je mišićna ravan koja se ubacuje u donji deo karlice, na sakrumu, a takođe i na kokcisu, i zatvara malu karlicu ispod; na ovoj mišićnoj ravni su podržani bešika i rektum, a kod žene vagina.

Ova mišićna ravnina je obično elastična i dinamična, ali kada je u stanju kontrakcije daje vrlo bolne, duboke, teške za lokalizaciju, i nervozne senzacije.

Bolovi trtične kosti se primetno naglašavaju u sedećem položaju, jer tako pritiskuju na ove delove u disfunkciji.

U ovom slučaju je potrebno da se ponovo uravnoteži cela karlica (uključujući kokcis), opuštajući kontrakcije i dinamizirajući karlični pojas.

Nažalost, ova vrsta problema je prilično teška u smislu da su kontrakcije karličnog dna izrazito krute; ponekad su potrebne sedmice pre nego što se postigne potpuno rešenje.

U svakom slučaju, osteopatska (ili barem funkcionalna) intervencija je optimalno rešenje za pokretljivost, elastizaciju i olakšavanje krutosti područja karlice.

Specificna gimnastika za karlicu može poslužiti kao sekundarna potpora, ali dobro je zapamtiti da motorna aktivnost ili čak korektivna gimnastika ne mogu ispraviti primarne disfunkcije, oni samo poboljšavaju dinamiku delova koji su već pokretljivi.

Menjanje stolice ili jastuka vrlo često nije neophodno, niti dovoljno.

Naprotiv, osteopatija je apsolutno odlučujuća jer direktno dovodi do nastanka problema: zbog toga je osteopatsko rešenje najefikasnije, najbrže, a samim tim i najekonomičnije.

Slučaj iz prakse

Evo zanimljivog slučaja 45-godišnje  žene koja je prijavila bol trtične kosti.

Pomenuta bol se manifestovala uglavnom u sedećem položaju i, budući da je pacijentkinja obavljala sedeći posao, ovaj problem je posebno bio naglašen kod nje.

Bol se manifestuje već nekoliko meseci; u međuvremenu je pacijent pokušao da zameni stolicu

i jastuke i da adaptira svoje radno mesto.

Isprobala je specijalnu gimnastiku za karlicu kako bi olakšala i pojačala  područje disfunkcionalnog karaktera.

Takođe je bila podvrgnuta nizu lokalnih manipulacija, sa lošim rezultatima jer je bolno područje bilo gotovo nepristupačno: minimalni pritisak izazivao je prilično intenzivne lokalne bolove.

Nakon nekoliko meseci situacija je ostala nepromenjena i pacijentkonja je bila prilično obeshrabrena.

Na osteopatskom pregledu pokazalo se niz disfunkcionalnih adaptacija u području kranijuma sa važnim dinamičkim refleksima na sakrumu.

Pre svega, manifestovala se bitna kontrakcija na nivou karličnog dna: ovo područje bilo je toliko rigidno da su na dodir okolni mišići izgledali gotovo kao deo kosti, činilo se da se dodiruje kost umesto mišića.

Trtična kost je stavljena pod jaku napetost iznutra i sa strane, anteriorizovana, kao i blago rotirana na strani kontrakcije.

Jednom kada su rešene primarne kranijalne disfunkcije i balansira se karlica i sakro-kokcisni zglob, rad se koncentrisao uglavnom na karlično dno sporim i dubokim manipulativnim tretmanom.

Rad je završen za tri tretmana tokom perioda od oko tri do četiri nedelje.

Pacijentkinja, pregledana nakon nekoliko meseci, izveštava da je problem rešen na stabilan način i da više nije imala bol u kokciksu.