OSTEOPATSKI PREGLED

Posebnost osteopatskog pregleda i tretmana je da ce osteopat pogledati jednu osobu „od pete do glave“ bez obzira zbog kog bola je dosao.

Prilikom prve posete pacijent upoznaje osteopatu s razlozima dolaska, postojećim stanjem i celokupnom anamnezom koja predstavlja detaljne navode o bolesti, simptomima i vremenu trajanja problema.

Ukoliko se radi o bolnim stanjima, važan je što je moguće detaljniji opis bola, mesto na kojem se bol javlja, naznaka da li se bol širi i u kojim smerovima, u koje doba dana se javlja i sl.

Navedene informacije važne su za određivanje dalje terapije.

Nakon toga sledi detaljan pregled tela, kako bi osteopata dobio opstu sliku stanja organizma i odredio prirodu i jačinu problema.

Osteopatski tretman i pregled se uvek izvodi ručno, a tehnika koju osteopat primjenjuje u konkretnom slučaju zavisi od delova tela koje je potrebno tretirati.

Svi testovi su takodje vezani za manuelnu medicinu radi odredjivanja tacne dijagnoze.
Strukturna osteopatija se primenjuje za tretiranje mišića, zglobova, ligamenata i kostiju, viscelarna ostepatija namenjena je tretiranju unutarnjih organa dok se kraniosakralna osteopatija koristi pri tretiranju glave, kokcigealne kosti (trtice), raznih konfliktnih emocionalnih situacija koje su ostale “neresene”.

Dužina trajanja osteopatskog tretmana je da prvi prgled i terapija traje cirka 45-60 minuta, dok svaki sledeci i kontrola traju u proseku oko 30-40 minuta.