Pozovite nas! 📞 +381 65 30 00 723

glavobolje i osteopatska solucija

Kako osteopatija pomaže pri rešavanju problema glavobolje

GLAVOBOLJE I OSTEOPATSKA SOLUCIJA

Pod nazivom “glavobolja” su označene sve one patologije koje predstavljaju uobičajenu karakteristiku bola koji se oseća u lobanji. Različite patologije mogu se razlikovati po uzrocima, intenzitetu bola, području u kojem se manifestuje i karakteristikama.

Pojava glavobolje povezan je sa stimulacijom bolnih nervnih završetaka lobanje, koji se nalaze na ekstrakranijalnim mekim tkivima i u intrakranijalnim strukturama. Aktivacija ovih receptora, koja uzrokuju bol, može se pratiti do mehaničkim reakcijama: dilatacija arterijskih sudova, upala svojstvena nervima ili mišićima.

Postoje različiti oblici glavobolje, a na osnovu težine u kojoj se patologija manifestuje razvrstavaju se u tri različite grupe:

  • primarne glavobolje
  • sekundarne glavobolje
  • kranijalna neuralgija i primarni bol na licu

Među najčešćim glavoboljama, primarnog tipa, su sledeàe tipologije:

Migrena: pulsirajući bol lokalizovan na samo jednoj strani glave (nije uvek isti), srednje jakog intenziteta bola, pojačan rutinskim fizičkim aktivnostima. Karakteriše ga učestala mučnina i povraćanje. Za ublažavanje bolova pacijentu su potrebna tama i tišina. Predstavlja genetsku predispoziciju.

Tensiva ili muskulo tensiva (napetosti mišića): bol koji se javlja  u obliku kacige, često bilateralna, sa blagim do umerenim intenzitetom. Generalno je povezana sa kontrakcijama mišića vrata i ramena. Često uključuje poteškoće u vidu, vrtoglavicu i poteškoće u koncentraciji. Kriza može da traje od nekoliko sati do celog dana.

Glavobolja tipa “grozd”: vrlo intenzivna bol, obično najviše što se može pokušati, a koja se može javiti u određeno vreme tokom dana ili u satima sna. Poreklo je vaskularno, može se proširiti na perikularne, leđno-okularne regije, na čelo i donju vilicu, zbog zahvatanja trigeminalnog živca. Češća je kod muškaraca.

Glavobolja sa aurom: određena vrsta migrene, bol je lokalizovan na polovini lobanje. Često mu prethodi poremećaj vida, uglavnom na samo jednom oku, senzornim i vaskularnim poremećajima. Obično manifestacija i početak aure prethodi dolasku stvarne migrene.

Miotenzivna glavobolja: smatra se najčešćim oblikom glavobolje, bol nije tako jak kao u slučaju migrene i zato ne izaziva posebnu zabrinutost ukoliko se ne pojavi hronično. Bol se oseća bilateralno pozadi, na nivou oscipita ili na nivou čela. U nekim slučajevima može biti povezana sa mučninom.

Glavobolja se manifestuje iz više razloga: od napetosti mišića vrata, glave i gornjeg dela leđa do posturalnih naprezanja usled umora očiju, pa čak i zastoja sinusa. Migrene dovode do promene protoka krvi u glavi i često im prethodi jedan ili više “trigger point”-okidača (nažalost,  čokolada je često krivac, ako se redovno kunzumira).

TRETMANI OSTEOPATIJOM

Rešavanjem različitih napetosti leđa i vrata, osteopatija može poboljšati držanje, pa čak i poboljšati način na koji udišete da biste povećali protok kiseonika. Ponekad držanje posture na radnom mestu igra značajnu ulogu, posebno za ljude koji puno sede tokom dana. Male promene u konfiguraciji radnog mesta ili mikro-prekidi sa specifičnim istezanjem za vaše potrebe mogu doneti veliku razliku u odnosu na način na koji se osećate na kraju dana, kao i sprečiti pojavu ili učestalost glavobolje.

Često vidimo da se glavobolja pojavljuje nakon pada ili povrede, čak i ona koja ne uključuje direktno glavu. Kada imate povredu, vaše telo se trudi da spreči da vam glava ne bude u poziciji  neravnoteže, pa to često može da istegne mišiće vrata i leđa. U početku se ove tenzije ne primećuju, ali kako se početna lezija oporavlja ispada da imate glavobolju, koja se pritom može pojačavati.

Mnogi ljudi imaju migrene izazvane upotrebom čokolade, alkohola, droga, kao i stres, a neke su čak pokrenute naporom i hormonskim promenama. Poboljšanja mišićne ravnoteže, držanja i cirkulacije koja su rezultat osteopatskog tretmana mogu često smanjiti učestalost ili intenzitet migrena i umanjiti  upotrebu lekova.

Osteopatija može biti izuzetno efikasna u lečenju migrene. Postoje različiti faktori koji mogu doprineti stvaranju migrene, uključujući stres, ishranu, umor, dehidraciju, hormonalne uticaje i posturalne disfunkcije. Osteopat će razmotriti sve ove faktore, ali strukturalni razlozi migrene su prvo polazište za rešavanje problema

Osteopati uzimaju u obzir način na koji se čitava kičma pomera zajedno sa karlicom, sakrumom i kostima lobanje. Disfunkcija u kretanju ovih struktura može proizvesti glavobolje. Slobodno kretanje kranijalnih kosti omogućava normalizaciju protoka krvi i cerebrospinalne tečnosti oko mozga, ublažavajući  glavobolje. Osteopatija će povećati pokretljivost kostiju, organa, membrana oko organa (uključujući mozak) i limfni pokret koji omogućava zdrav protok krvi i limfne tečnosti, snabdevajući kiseonikom i drugim hranljivim materijama celo telo i omogućavajući telu da ukloni toksine i smanje pritisak na kranijalne živce.