Pozovite nas! 📞 +381 65 30 00 723

problemi ciklusa

Bolne i neregularne menstruacije, kako smanjiti bol i balansirati karlično pelvični segment, osteopatska solucija i tretman

BOLNE I NEREGULARNE MENSTRUACIJE

KAKO SMANJITI BOL  I BALANSIRATI KARLIČNO PELVIČNI SEGMENT

OSTEOPATSKA SOLUCIJA I TRETMAN 

Menstrualna bol, dismenoreja je uvek manje ili više invazivno uticala na žene svih uzrasta fertilnog, plodnog perioda.

Dizmenoreja se može opisati kao jak karlični bol koji ometa normalne dnevne aktivnosti; izaziva stres i bol, kao i mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, dijareju i glavobolju.

Alternativne metode protiv bolova poznate su i popularne  među pacijentkinjama, a evropske studije ukazuju da između 30 i 50% odrasle populacije koristi neki oblik komplementarne medicine, uključujući osteopatske tretmane, kombinaciju tradicionalnih metoda i moderne naučne filozofije.

Smatra se da je uzrok boli tokom menstrualnog ciklusa posledica karlicne kongestije, što je uzrokovano suženjem dovoda krvi u tkivo kada se mišići materice stežu. Žene sa primarnom dismenorejom često su povećavale učestalost i kontraktilnost mišića materice.

Bol se smatra normalnim simptomom tokom menstrualnog perioda, međutim prekomerna bol se naziva dismenoreja i smatra se nenormalnom.

Primarna dismenoreja odnosi se na bolne periode u odsustvu bilo koje osnovne patologije, dok sekundarna dismenoreja je bolna menstruacija povezana sa karličnom patologijom, poput endometrioze.

Kako osteopatija može pomoći ?

Osteopata može pomoći poboljšanju protoka krvi u materici, obezbeđujući optimalno funkcionisanje dijafragmalnog mišića. Dijafragma igra ključnu ulogu u pravilnoj funkciji arterija i vena u telu, a odgovorna je i za pokretljivost karličnih organa povezana sa udisanjem i izdisajem.

Lečenje osteopatije fokusira se na poboljšanje limfne / venske drenaže izvan karlice, pomažući u oslobađanju karlične kongestije. To se postiže obezbeđivanjem dobre mehanike sakroilijakalnih zglobova, kukova, lumbalne kičme, torakalne kičme, rebara i karličnog dna.

Osteopat takođe može pomoći u obezbeđivanju ravnoteže nervnog sistema i karličnih organa. Inervacija živaca u materici potiče iz donje regije grudnog koša i gornje lumbalne regije (T12 + L2) i sakralne regije (S2-4), koja kontroliše suženje i širenje mišića materice i krvnih sudova. 

Menstrualni bol ukazuje na posebno agresivan oblik bolne menstruacije. Mnoge žene trpe jake bolove, često takve da ih prisiljavaju na krevet i na taj način sprečavaju normalne dnevne aktivnosti. Ovaj problem se često potcenjuje.

Koristeći osteopatiju, ovu bolest je moguće rešiti i izbegavanjem zloupotrebe, (ili  preterane upotrebe) lekova koji se koriste za ublažavanje bolova.

Bolni ciklus uglavnom uzrokuju kontrakcije materice usled oslobađanja prostaglandina: to izaziva napetost u svim susednim segmentima,  tako da su često i ostali simptomi povezani sa menstrualnim bolom:

  • glavobolje ;
  • bol u leđima i bol u donjem delu leđa;
  • mišično-koštani bolovi;
  • osećaj težine u donjim udovima;
  • bol u karlici ;
  • kolitis i zatvor.

U kontroli menstrualnog bola, fizičke vežbe i pravilna ishrana dragoceni su saveznici. Oni su povezani sa upotrebom osteopatskih manipulativnih tehnika koje deluju na visceralnu i vertebralnu pokretljivost, posebno na lumbalnu kičmu i na trbušnoj regiji, područja koja su uključena u stvaranje bola.

Osteopat je u stanju da identifikuje uzrok koji prouzrokuje bol tokom ciklusa i, manipulacijom, ide ka poboljšanju pokretljivosti karlice povećanjem protoka krvi koja će ići do visceralnih organa i pelvične oblasti.

Ograničenje pokretljivosti i porast mišićne napetosti tipične za menstrualnu fazu, u stvari smanjuju snabdevanje krvi i limfnim tečnostima, posledično sa bolom i oticanjem. To dovodi do zapaljenja i iritacije nerava, što će povećati percepciju boli.

Osteopata vrsi intervenciju ručnim osteopatskim tehnikama s ciljem smanjenja mišićne napetosti, suzbijanja ograničenja pokreta karlice i lumbalnog prostora, intervencije na iritaciju živaca i na taj način omogućiti povećanja drenaže krvi i limfne tecnosti.

Ne treba na kraju zaboraviti ni psiho-emocionalnu komponentu pacijentkinje, manje ili veće emocionalne traume od detinjstva i adolesencije, pre svega, koje takodje imaju svoj uticaj u uzrocima poremećaja menstrualnog ciklusa

Pre nego što pribegnete bilo kom tretmanu menstrualnog bola, dobra je praksa da se konsultujete sa vašim lekarom ili ginekologom, kako biste razumeli svoj problem i odlucili ya alternativno rešenje.